ROMANIA - Maramures

Zona Maramuresului are de oferit peisaje naturale deosebite, cu vai, dealuri si platouri montane, multa liniste si un aer atat de curat. Specificul zonei il reprezinta pastrarea traditiilor vechi de sute de ani, ce se regasesc in portul popular, mestesuguri, case si porti lucrate cu maiestrie in lemn si mai ales in gustul inegalabil al preparatelor culinare traditionale si a tariilor. Intre locurile reprezentative ale Maramuresului amintim Valea Izei, Sighetu Marmatiei , Borsa.

Drumetiile in acest cadru natural superb sunt cea mai buna modalitate de petrecere a timpului, fie ca sunt pe jos, pe bicicleta, cu carta sau sania trase de cai sau chiar calare. In zonele impadurite pot fi zarite specii rare de animale precum capra neagra, cocosul de munte sau cerbul carpatin. Satele sunt opere de arta in prelucrarea lemnului, cu porti atat de frumos sculptate, garduri din lemn impletit, balcoane pline de flori multicolore si biserici cu turle inaltate spre cer. Aici veti intalni mesteri talentati care va arata cu placere prelucrarea lemnului, veti putea admira costume populare mostenite din generatie in generatie si mai ales veti putea gusta mancaruri si bauturi traditionale care intregesc atmosfera de vis a acestor locuri care parca au ramas agatate in istorie. Tot o calatorie in timp va va parea si plimbarea cu mocanita pe valea Vaser, trenul local care circula pe calea ferata cu ecartament ingust, vechi de cateva sute de ani care circula si astazi.

Zona Maramureșului este o destinație perfectă atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă, mai ales în perioada sărbătorilor, căci aici veți fi pătrunși de cel mai autentic spirit al sărbătorilor tradiționale. Sărbătorile de iarnă în Maramureș înseamnă plimbări cu sania trasă de cai pe poteci înzăpezite, cete de colindători, programe folclorice, numeroase datini și obiceiuri specifice zonei, slujbe înălțătoare la biserică și mai ales renumitele mancaruri traditionale cu gust inegalabil, stropite cu tării și vinuri deosebite.